Eurovisie Euforie: Een Terugblik Op De Winnaars!

Bij Het Gigstarter Team

Sinds 1956 biedt het Eurovisiesongfestival een podium voor opmerkelijke talenten, onvergetelijke optredens en verrassende overwinningen. Naarmate de jaren verstrijken, zitten steeds meer tv- en online-gebruikers voor de schermen om hun favoriete nummers van het jaar te bespreken en hun eigen voorspellingen van de scores te delen. In dit artikel duiken we in het unieke verhaal van elke winnaar vanaf 2010, wat bijdraagt aan de culturele betekenis van het evenement en vorm geeft aan een meer diverse muziekindustrie.

2010: Lena - Satellite 🇩🇪

Lena Meyer-Landrut, in de muziekindustrie bekend onder haar artiestennaam Lena, is een Duitse zangeres die op 19-jarige leeftijd haar land vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival 2010 in Oslo. Haar reis in de muziek begon echter al veel eerder, als een jong meisje geboren en getogen in Hannover. Ze groeide op als enig kind en begon op vijfjarige leeftijd met danslessen, aanvankelijk ballet en later moderne stijlen. Na een paar jaar besloot ze haar aandacht te verleggen naar zingen, zonder speciale opleiding maar met een grote passie voor muziek. Binnen een paar maanden stond Lena op het grootste podium van haar leven en ontving ze de prestigieuze prijs, terwijl ze haar middelbare school nog moest afmaken. Op die avond mat de Duitse omroep ARD bijna 15 miljoen kijkers en plotseling had iedereen het over het jonge meisje uit Hannover. Het lied "Satellite" betekende de tweede overwinning voor Duitsland in de 55-jarige geschiedenis van het songfestival. De vorige overwinning was in 1982 toen een andere tiener, de 17-jarige Nicole, zegevierde met de anti-oorlogsballade "Ein bisschen Frieden" ("Een beetje vrede").

Lena treedt op tijdens de grote finale

Sinds die overwinning in Oslo is er veel tijd verstreken, waarin ze vier albums uitbracht, met als laatste "Only Love, L" - een zeer persoonlijke plaat over vallen en weer opstaan, zelfkennis en kracht. Haar verhaal bewijst dat het niet uitmaakt hoe hoog je begint in de muziekindustrie, er is moed, passie en hard werken voor nodig om uw plaats daarin te behouden.

2011: Ell & Nikki - Running Scared 🇦🇿

Voordat we beginnen met het bespreken van de grote overwinning van deze muzikanten, is het belangrijk om ons te verdiepen in het verhaal van het Azerbeidzjaanse duo Ell & Nikki. Eldar Gasimov en Nigar Jamal, beiden geboren in Baku, namen afzonderlijk deel aan de nationale selectie om te bepalen wie het land zou vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2011. Ondanks het feit dat Eldar minder stemmen kreeg (17,2%) dan Nigar met 23,4%, besloot de commissie hen te combineren in één ensemble. Verschillende mensen werkten aan "Running Scared", zoals de Britse songwriter Iain Farquharson, Stefan Örn en Sandra Bjurman, om ervoor te zorgen dat het nummer een meer eigentijds geluid kreeg voor Eurovisie. En zo kwam de trofee, na een zware strijd met de geselecteerde inzending van Turkije, in handen van de jonge zangers, wat de eerste overwinning van Azerbeidzjan betekende in slechts hun vierde deelname aan de competitie.

Duo treedt op tijdens grote finale

2012: Loreen - Euphoria 🇸🇪

De kans dat u iemand vindt die het nummer "Euphoria" niet minstens één keer heeft gehoord tijdens deze editie is erg klein. Maar waar is het allemaal begonnen? Loreen heeft een ander verhaal dan de vorige twee winnaars die we hebben besproken; ze was al behoorlijk ingeburgerd in de muziekindustrie toen ze de kans kreeg om Zweden te vertegenwoordigen. De muzikante werd bekend bij het nationale publiek nadat ze in 2004 meedeed aan de tv-competitie Idol en op de vierde plaats eindigde. Het jaar daarop bracht ze haar eerste single 'The Snake' uit met de band Rob'n'Raz en werd ze televisiepresentatrice op TV400. Terwijl ze werkte als segmentproducent en regisseur voor verschillende realityshows, besloot ze zichzelf te proberen op Melodifestivalen 2011 met het nummer 'My Heart Is Refusing Me', dat een top 10-hit werd in Zweden. Nadat er nog twee nummers in de hitlijsten verschenen, kreeg ze eindelijk erkenning en werd ze geïntroduceerd in de Eurovisiewereld. De productie van 'Euphoria' begon in mei 2011, toen Thomas G:son en Peter Broström samen in een studio werkten. De eerste ruwe demo van het nummer werd gezongen door Thomas, waarbij de titel 'Euphoria' werd vastgesteld, maar de coupletten waren nog niet uitgewerkt en werden gewoon in koeterwaals gezongen.

Officiële videoclip van Euphoria door Loreen

In latere interviews beschreef Loreen het nummer als "heel dramatisch", opgedragen aan "een speciale gemoedstoestand en heel erg verliefd zijn". Het effect van het nummer was natuurlijk enorm. "Euphoria" kreeg lovende kritieken van de meeste muziekcritici en bereikte de eerste plaats op de hitlijst voor singles in Zweden, waar het 6 weken bleef staan en 400.000 exemplaren verkocht. Buiten Zweden bereikte het nummer de eerste plaats in 16 landen in Europa, waarmee het de meeste topposities in de hitlijsten van alle Eurovisiewinnaars bereikte! Al met al was ze niet alleen het grootste succes, maar bewees ze ook dat Eurovisie-deelnemers enorme roem kunnen vergaren buiten de competitie om. Zoals sommigen van jullie misschien weten, was de saga van Loreen x Eurovision in 2012 echter nog niet afgelopen, wat we in het tweede deel van dit artikel zullen bespreken.

2013: Emmelie de Forest - Only Teardrops 🇩🇰

Emmelie groeide op in Mariager in Noord-Denemarken en begon al op jonge leeftijd professioneel te zingen. Ze zat een aantal jaren bij haar moeder in een gospelkoor. Tegen de tijd dat ze 14 werd, toerde ze door Denemarken met de Schotse muzikant Fraser Neill en bouwde ze een kleine fanbase op. Haar repertoire concentreerde zich op folkmuziek, waaronder originele liedjes en folk/blues covers van bekende composities. Na vier jaar beëindigde Emmelie haar samenwerking met Neill en verhuisde ze naar Kopenhagen om verder te studeren. Ze wist niet dat ze een paar jaar later geselecteerd zou worden voor deelname aan Eurovisie.

Terugkijkend op "Only Teardrops" herinnert Emmelie zich: "Ik werd er verliefd op. Het lied had een melancholisch gevoel en ging over oorlog en vrede, zowel in relaties als in de wereld. Ik denk dat dit onderwerpen zijn waar mensen wereldwijd zich in kunnen vinden." Het winnende lied in 2013 bevatte oranje verlichting, beukende drums en een man met een fluit, maar bovenal liet het Emmelie's unieke zangstijl horen. Een opvallend detail van haar optredens was haar voorkeur om op blote voeten op te treden, omdat ze zich dan "dichter bij de aarde en meer ontspannen voelde". Met 281 punten won ze Eurovisie, waarbij ze een relatief kleine arena omtoverde met pulserende beats en de sfeer uit fantasieboeken.

Officiële videoclip

2014: Conchita Wurst - Rise Like a Phoenix 🇦🇹

Het optreden van Conchita Wurst op Eurovision werd wereldwijd besproken, omdat het niet alleen de kracht van muziek liet zien, maar ook belangrijke sociale kwesties aan de orde stelde. Thomas Neuwirth werd geboren in Gmunden en groeide op in het stadje Bad Mitterndorf op het Stiermarkse platteland van Oostenrijk. Hij herinnert zich zijn jeugd als lief en vol ervaringen, maar verre van zorgeloos vanwege de vooroordelen tegen homoseksualiteit. Hoewel hij altijd al droomde van een carrière in de showbusiness, begon zijn reis pas in 2006 toen hij meedeed aan de talentenjacht Starmania en later lid werd van de boyband "jetzt anders!", die minder dan een jaar duurde.

Conchita maakte haar podiumdebuut in verschillende shows op ORF voordat ze werd uitgekozen om Oostenrijk te vertegenwoordigen op Eurovisie, een beslissing die leidde tot enorme controverse en kritiek van conservatieve groeperingen, vooral in Oost-Europa, wat de regionale verdeeldheid van het continent over dit onderwerp benadrukt. Ondanks de tegenstand werd "Rise Like a Phoenix", oorspronkelijk gecomponeerd door Ali Zuckowski, een krachtig volkslied dat weerklank vond bij fans die het omschreven als een perfect themalied voor de James Bond-filmreeks.

Conchita optreden in finale

Na haar overwinning keerde Conchita terug naar [Oostenrijk]((https://www.gigstarter.at/), waar ze op het vliegveld werd verwelkomd door meer dan 1.000 juichende fans die nepbaarden droegen en "Rise Like a Phoenix" zongen. Dit optreden bracht een belangrijke boodschap over van tolerantie in de Europese samenleving. Het bood een platform voor de eerste drag queen om op te treden en leverde haar de titel "homo icoon" op. Dit krachtige verhaal onderstreept het belang van Eurovisie als een wedstrijd die de geschiedenis vormgeeft.

2015: Måns Zermelöw - Heroes 🇸🇪

Måns Zermelöw begon zijn muzikale reis als jonge popsensatie in de Zweedse versie van Idol in 2005. Daarna nam hij deel aan andere shows zoals Let's Dance en natuurlijk Melodifestivalen, het evenement dat eerder in dit artikel werd genoemd. In 2015, tien jaar na zijn debuut in Idol, kreeg hij de kans om deel te nemen aan Eurovisie met zijn nummer "Heroes". Het nummer presenteert een mix van de organische akoestische muzieklijn met een elektronische invloed en een vleugje van de persoonlijkheid die hem in de eerste plaats hielp zo succesvol te worden. Interessant is dat Måns Zermelöw deelnam aan Eurovisie in het unieke jaar van de 60e verjaardag, waarin zelfs Australië werd uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd. De overwinning werd de 6e van Zweden en ze namen de prijs voor de tweede keer in drie jaar mee naar huis. Daarnaast werd "Heroes" een Europese hit en bereikte het nummer één in zes landen, wat ruimte bood voor de volgende Europese tournee in uitverkochte arena's in 22 grote steden. Måns blijft indruk maken met zijn uitstekende optredens en muziek. Met meer dan 340 miljoen streams en talloze platina awards bestaat er geen twijfel over dat hij een van de meest geliefde Zweedse artiesten is.

Måns Zermelöw Slotoptreden

2016: Jamala - 1944 🇺🇦

Van alle muzikanten in dit artikel was Jamala de enige die volledig haar eigen Eurovisie-inzending schreef en een verhaal deelde dat persoonlijk is voor haar familie, in het bijzonder haar overgrootmoeder. Ze groeide op in een familie van muzikanten - haar moeder werkte als lerares op een muziekschool en haar vader was dirigent van opleiding. Jamala zelf is al van jongs af aan dol op muziek en maakte op 9-jarige leeftijd al een indrukwekkende professionele opname van 12 Tataarse volksliedjes voor kinderen. Na haar schooltijd studeerde ze af aan de Tsjaikovski Nationale Muziekacademie van Oekraïne als operazangeres, maar ze gaf de voorkeur aan een carrière in de popmuziek.

Wat het lied zelf betreft, is het belangrijk om te vermelden dat de tekst van "1944" gaat over de deportatie van de Krim-Tataren in de jaren 1940 door de Sovjet-Unie onder Jozef Stalin, onder het voorwendsel van hun vermeende samenwerking met de nazi's. Ondanks dit zware en persoonlijke onderwerp had Jamala de kracht om een prachtige boodschap over te brengen met haar prachtige soul/jazzy stem. Ze won de finale met de op één na hoogste televotingscore (382.000) en de op één na hoogste jurystem. Jamala schreef die dag geschiedenis en bewees dat Eurovisieliedjes niet alleen gaan over popmelodie en perfect rijmende teksten, maar vooral over betekenis..

Officiële videoclip van Jamala


Wij geloven dat dit een geweldig voorbeeld is van hoe muziek, samen met gedigitaliseerde competitie, in staat is om vele functies te vervullen, van entertainment tot het aan de orde stellen van sociale kwesties en het benadrukken van historische gebeurtenissen. Blijf kijken voor het tweede deel van deze blog, waarin we alle winnaars van 2017 tot en met 2023 bespreken en onze voorspellingen voor de komende editie delen.


Verwante artikelen over Gigstarter:

Wilt u meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.be vind en boekt u gemakkelijk live muziek voor uw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: eurovisie, muziek, europa, geschiedenis, winnaars, wedstrijd, liedjes, muziekindustrie, evenement, wereldwijd, voorspellingen